Германски съд призна руснака Вадим Красиков за виновен за , етнически

...
Германски съд призна руснака Вадим Красиков за виновен за , етнически
Коментари Харесай

Германия осъди доживот руснака, който уби по заповед от Москва чеченец в Берлин

Германски съд призна руснака Вадим Красиков за отговорен за , етнически чеченец с грузинско поданство, в централен парк в Берлин през 2019 година по заповед на Москва и го осъди на пожизнен затвор, съобщи " Ройтерс ".

Хангошвили се е сражавал дружно с чеченските сепаратисти, търсещи самостоятелност от Русия по време на Втората чеченска война при започване на 2000-те години.

" Най-късно през юни 2019 г. държавните органи на централното държавно управление на Руската федерация взеха решението да унищожават Торнике Хангошвили в Берлин ", уточни арбитър Олаф Арнолди.

Убийството - три изстрела от револвер " Глок " измежду бял ден в безоблачен августовски ден - в допълнение разпали напрежението сред Русия и Запада, предизвиквайки апели към западните държавни управления да ударят активността на съветските сътрудници в техните страни.

Констатацията на съда, че съветската държавна сигурност (ФСБ) е наредила убийството на човек, чиято политическа активност го е трансформирала в бодил в очите им, може да засили натиска върху новото държавно управление на канцлера Олаф Шолц да заеме по-твърда позиция против Москва.

Руското посолство в Берлин разгласи, че присъдата " не е справедлива, а политически стимулирана ".

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заплаши Русия с " големи последствия " - както стопански, по този начин и дипломатически, в случай че Русия наруши суверенитета на Украйна на фона на предизвестията, че Москва може да приготвя инвазия.

Признавайки, че Хангошвили, който е живял в заточение след по-ранен опит за убийството му в грузинската столица Тбилиси през 2015 година, самичък е бил палач, Арнолди означи, че " извънредно тежкото " закононарушение е " професионална интервенция ", която не би могла да бъде осъществена без локална помощ в Берлин.

Красиков е отлетял до Париж няколко дни преди покушението, екипиран с подправен паспорт и хиляди евро в брой, а оттова е пътувал до Берлин.

Той простреля Хангошвили, до момента в който той е обикалял с велосипед през парка, преди да се скрие в шубрак, с цел да смъкна тъмните си облекла и бейзболна шапка, да подстриже брадата си и да облече облеклата на екскурзиант, разхождайки се из столицата на Германия.

Само наличието на очевидци е осуетило проекта му, посочи Арнолди. За минути въоръжена полиция обкръжи Красиков, до момента в който други извадиха облеклата му, оръжието на убийството и колелото на Хангошвили от реката, където сътрудникът ги е бил изхвърлил.

" Четири деца изгубиха татко си, брат и сестра - брат си ", означи съдията.

" Някои медии намекнаха, че Русия или даже (руският президент) Владимир Путин са на съд тук ", добави той и уточни: " Това е подвеждащо: единствено наказаният е на скамейката. "

Експерти по сигурността предизвестяват, че сътрудници, открити в огромни наследени посолства в някогашни руски съдружници в Източна Европа, могат елементарно да пътуват на всички места в Европейския съюз.

Година преди убийството съветски сътрудници отровиха някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР